A kétnyelvűség előnyei

7th Feb 2016

Milyen előnyei vannak, ha egy második nyelvet is tanulunk? Avagy a mai bejegyzés témája: a kétnyelvűség előnyei. Az egyszerűség kedvéért készítettem hozzá egy infografikát is, így jobban megragad!

Korábban úgy vélték, hogy jobb egy nyelvet biztosan tudni, mint kettőt bizonytalanul. Ennél is szélsőségesebb, mikor azt gondolják, hogy az agyban zavart, okoz,  illetve kettős személyiséget eredményezhet, ha két nyelven tanulunk.
Szerencsére ezek háttérbe szorultak, mikor kutatási eredményekkel támasztották alá, hogy milyen előnyei vannak egy második nyelv elsajátításának.
kétnyelvűség-előnyei

A kétnyelvűség előnyei 11 pontban:

1. Agynövekedés: A sikeres nyelvtanulás növeli az agyban a nyelvi központok nagyságát. Minél többet tanulunk, annál inkább növekednek az érintett agyi területek.

2. Csökkenti a demenciát (elbutulást): A kétnyelvűség késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását az arra hajlamos személyeknél átlag 5 évvel.

3. A kétnyelvűek jobban hallják a nyelvet: Könnyebben különböztet meg különböző típusú hangokat két vagy több nyelven.

4. Nyelvérzékennyé válnak: A kétnyelvű családban felnövő gyermek olyan hangokat is meg tud különböztetni, amiket korábban még nem hallott.

5. Növeli a memóriát: A kétnyelvű környezetben felnövő babáknak erősebbek az emlékképeik, mint azoknak, akik egy nyelven nevelkedtek. Ez azt jelenti, hogy jobban teljesítenek a fejszámolást, olvasást és más alapvető készségeket illetően.

6. Gyorsabb feladat-váltás: A kétnyelvűek gyorsabban váltanak egyik feladatról a másikra. A kognitív rugalmasság miatt könnyebben alkalmazkodnak a váratlan körülményekhez.

7. Fokozza a figyelmet: Könnyebben ellenőrzik a figyelmüket, képesek korlátozni, kizárni a zavaró tényezőket.

8. Megduplázza az aktivációt: A mentális képességek növekednek, mint például a fokozott figyelem és a jobb feladatváltás, mivel a kétnyelvűeknek két nyelv aktiválódik egyszerre, amit figyelnie kell.

9. Új látásmódot ad: Egy új nyelv megtanulásával máshogyan látod a világot.

10. Javítja az első nyelvet/anyanyelvet: A második nyelv tanulásával elvont szabályok és nyelvtani szerkezetek is előkerülnek, ezek segítenek jobban megérteni az első nyelvet.

11. Új kultúrák felfedezése: Megismerhetünk egy másik kultúrát, szokásokat, és máshogyan tudod nézni a sajátod.

Írta F-M. Melinda Dátum 2015 jan 15, Kétnyelvűség (http://angolkalauz.hu/ketnyelvuseg/a-ketnyelvuseg-elonyei/)
Forrás: www.spring.org.uk (10 benefits of learning a second language)