GYIK

Szabad-e, kell-e a kisgyermekemnek idegen nyelvet tanulnia? Nem túl korai? Nem lesz később későn? Van-e olyan módszer, ami nem terheli meg, hanem könnyed, korához illő, mégis hatékony, maradandó és jól alkalmazható nyelvismeretet ad?

Létezik válasz az aggódó kérdésekre és a sikerélményre!
Ismerősek a fenti kérdések, igaz? Bizonyára már Önben is felmerültek vagy előbb-utóbb felmerülhetnek, hisz valóban fontos döntés: mikor, milyen keretek között kezdjen idegen nyelvet tanulni, milyen formában és hol…?
A legújabb kutatási eredmények mind azt igazolják, hogy minél korábban kezd el a kisgyerek megismerkedni egy idegen nyelvvel, annál könnyebben és sikeresebben tudja elsajátítani azt. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a gyermek elképesztő tempóban és szinte kimeríthetetlen mértékben kíváncsi és fogékony a világra – így tanulási képessége is bámulatos.

Ugyanakkor igaza van az Ön fenti, jogosan aggódó kérdéseinek is, hiszen a gyermeklélektan ma már nagy hangsúlyt helyez a HOGYANra! A gyermekek világa a közösségi és egyéni játék, a versek és rajzok, mesék és mondókák, derűs szerepjátékok, ünnepek és sok-sok testmozgás világa. Így tanulja meg saját nyelve szavait, ritmusát, fordulatait és kiejtését – hát akkor célszerű e sajátosan színes világához illeszteni az idegennyelv-tanulását is! Így nem kényszernek és nehézkes tanulásnak fogja érezni, hanem sikerélménnyel, gyarapodással teli élménynek. Miközben szinte észrevétlenül elsajátít egy új nyelvet, fejlődik a társas kapcsolatok terén is, megismerkedik egy másik kultúrával, s mindezekkel önbecsülése, kezdeményezőkészsége és bátorsága is megerősítést kap!

Hogyan történik a csoda?

Amikor már a gyerek rendel az étteremben… – avagy mitől más ez a klub?
De mi köze mindennek az LCF Clubs-hoz? Egyáltalán, mit jelent ez a kifejezés?
Az LCF Clubs egy vidám nyelvi klub gyerekeknek, ahol játékos módon, idegen nyelvi környezetben, játékok, dalok, mondókák, mindennapi szituációk segítségével, az anyanyelvük elsajátításához hasonló és természetes módon tanulnak meg a klubtagok angolul, németül, franciául vagy spanyolul.
Hozzánk a gyerekek nem iskolába és nyelvórára járnak, hanem egy klubba, ahol együtt lehetnek a barátaikkal, jókat játszanak – természetesen idegen nyelven -, és jól érzik magukat. Mivel ez a klub-érzés alapvető a mi oktatási módszerünkben, ezért a gyerekeknek sokkal inkább jelentik az LCF Clubs-os foglalkozások a vidámság és játék érzését, mintsem a tanulásét. Aztán egyszer csak megtörténik a csoda: a kisgyermek megszólal az idegen nyelven, sőt, a külföldi utazáson már ő rendel az étteremben, vagy alkudozik a souvenir-árusokkal. És ami az egészben a legfantasztikusabb, hogy nem is “tanult”, hanem csak “játszott” és “szórakozott” a barátaival egy nyelvi klubban…!

Kiket várunk?

A 6 hónapos piciktől a 14 éves tinédzserekig terjedő korosztálynak tartunk foglalkozásokat. Természetesen minden korosztály a neki megfelelő anyagot, az ő egyéni stílusához illeszkedő módszerrel tanulja!
Heti egy vagy két alkalommal járnak hozzánk a gyerekek. A kisebbek foglalkozásai a 30-45 percig tartanak – hiszen az ő korosztályukban ennyi a hatékony koncentrálás időtartama. A tiniknél már hosszabb, 90 perces foglalkozásokat tartunk.
A klubban kötetlen, mégis derűsen fegyelmezett a légkör, a foglalkozások menete rugalmas, a gyerekek igényeire és aktuális hangulatára szabott. Minden alkalommal szerepelnek dalok, játékok és mozgást is igénylő feladatok a “tanultak” között.

Jó, de mire elegendő heti egy alkalom…?!

Az idegen nyelv elsajátítása ma már sok hatékony eszközzel is segíthető.
Higgyünk, hiszen hihetünk gyermekünk felfogóképességében és memóriájában, no és ne feledjük, hogy gyermekeink nem csak nálunk “tanulnak”, nem csak a klubban foglalkoznak az idegen nyelvvel! Általános tapasztalat, hogy a Kids Club-tagok nagyon szívesen hallgatják a CD-nket, nézegetik, illetve a nagyobbak már olvasgatják a könyveket otthon is, így szórakozás közben, tudat alatt mélyítik el a nyelvismeretet. Sőt! Bár a legtöbb szülő számára talán hihetetlenül, a nagyobb gyerekek nálunk szinte kikövetelik maguknak a házi feladatot! Ez a tény is azt mutatja, hogy az LCF Clubs-osok nem érzik kényszernek és tanulásnak a nyelv elsajátítását, és szívesen foglalkoznak vele szabadidejükben is. Az otthoni tanulást kiválóan segíti a mai információs társadalmunk gyermekeire szabott internetes játéktárunk a BabelZone – EnglishZone is, amely honlapra otthonról belépve klubtagjaink rengeteg nyelvi játékot találnak. Ez is kiváló módszere szókincsük bővítésének, tudásuk elmélyítésének. Ezen kívül természetesen minden foglalkozásunkat úgy építjük fel, hogy az új anyagrész mellett igen nagy arányban szerepel a régebbi ismeretek felelevenítése, természetesen mindig más formában.

És azok a gyerekek is járhatnak az LCF Clubs-ba, akik az iskolában már tanulják az idegen nyelvet?

Természetesen őket is szeretettel várjuk! Egy idegen nyelv elsajátításakor soha nincs olyan dolog, amire más tantárgyak esetén azt mondhatnánk, hogy “fölösleges”. Egy nyelvnél soha nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk egy bizonyos kifejezésre és minden egyes megtanult szófordulat csak gazdagítja a kifejezőképességünket, gyarapítja tudásunkat.
Sok, már iskolás kisgyerek szüleitől kaptuk azt a visszajelzést az évek folyamán, hogy amióta a gyerek KIDS CLUB-os, azóta sokkal jobban szereti az iskolai angolórákat, és ügyesebben, bátrabban is szerepel azokon. E tény igaz azokra a kisgyerekekre is, akik már jóval az iskolai oktatás megkezdése előtt foglalkoztak az idegen nyelvvel. A klubfoglalkozásokat átható játékosság elve révén, mire ezek a gyerekek iskolába mennek, már szeretik a nyelvet, és sokkal magabiztosabbak társaiknál. Általánosságban így sokkal könnyebb ott a dolguk, hiszen számukra már nem idegen a nyelv hangzása, több szóval és kifejezéssel már tisztában vannak, ami csak tovább növeli önbizalmukat és sikerélményüket a nyelvtanulás terén.
Sőt, lehetőségként még az is fennáll a szülők és gyerekek számára, hogy az iskolában kötelező nyelvként egy másik idegen nyelvet választanak és az angolt, németet, franciát vagy a spanyolt a kisgyerek az LCF Clubs-ban folytatja tovább párhuzamosan.

 

Tégy egy próbát, gyere el ingyenes próbaóránkra!

Itt tudsz jelentkezni:

ingyenes-probaora